Logo

Vuurloop Ritueel

Hoe je een bedreiging transformeert tot een uitdaging

Het ritueel

Vanuit verschillende tradities werden er vuurlopen gehouden over de gehele wereld.

De Shinto priesters van Japan, de Kahuna’s van Hawaï of de orthodoxe priesters in Griekenland, allen hadden ze een eigen verklaring waarom het mogelijk was om over vuur te lopen.

De traditie die wij volgen is die van de Kung uit de Kalahariwoestijn. Dit zijn mensen die gemiddeld niet groter zijn dan 140 cm. Om hun stam van voldoende eten te kunnen voorzien was het zo af en toe noodzakelijk om op grote dieren zoals olifanten en neushoorns te jagen. Dit deden zij in groepsverband. Omdat dit een grote en een hachelijke onderneming was hielden zij aan de vooravond van deze gebeurtenis een vuurloop.

Zij zeggen dat als jou “Noem” even groot is als die van het vuur dan kan je er overheen lopen. Met Noem bedoelen zij energie. Gedurende het ritueel bouwden zij hun Noem op en kwamen in een steeds hogere staat van opwinding. Deze opwinding gaf hun de energie om aan de grote klus van de jacht te beginnen.

Moderne wetenschap

Onderzoekers raakten geïntrigeerd door studenten die meededen aan de American college football. Als zij voor een belangrijke wedstrijd stonden, dan benoemde ze hun stress als opgeladen zijn en opwinding. Ze deden er vervolgens alles aan om nog meer opgeladen te raken en nog meer opwinding te voelen voor een optimale presentatie. Als ze voor een tentamen stonden dan benoemde ze hun stress als zenuwen, benauwdheid, bevriezing of verkramping.

Het onderzoek liet zien dat aanvankelijk de fysiologische toestanden in beide gevallen gelijk waren. Dezelfde hoeveelheid adrenaline werd in beide gevallen gevonden. Het lichaam werd klaargemaakt voor actie.

In het ene geval werd de stress als positief ervaren in het andere geval werd deze als negatief benoemd. Bij de wedstrijd deden ze er alles aan om hun stress te verhogen terwijl ze bij de tentamens van hun stress af wilden. De mindset dat stress positief is en het lichaam klaarmaakt voor actie blijkt de sleutel te zijn. De studenten werd geleerd om hun mindset te veranderen en de prestaties van de tentamens gingen omhoog.

Als je mindset je naar het dreigingesrespons brengt (negatieve mindset), vernauwen de bloedvaten zich om bloedverlies bij een gevecht te verminderen, terwijl als je je uitgedaagd voelt (positieven mindset), de bloedvaten zich verwijden en zo meer energie genereren.

Deze energie is waarschijnlijk wat de Kung uit de Kalahariwoestijn Noem noemen. De betere doorbloeding van de voeten is waarschijnlijk het gene wat vuurlopen mogelijk maakt.

 

      Als jouw Noem even groot is als dat van het vuur dan kan je er overlopen.

                                                          De Kalahari Kung

TRAINING KENMERKEN

  • Thema

    Vuurloop ritueel

  • Tijdsduur

    1 avond

  • Groepsgrootte

  • Leeftijd

    iedereen vanaf 12 jaar